Disse forsikringene må du ha til boligen

En skikkelig forsikring til boligen sin er helt nødvendig, men som med alle andre typer forsikringer er det visse forsikringer som er helt nødvendige, og andre som er mye mindre brukbare. Her kan du lære om forsikringene du må ha til boligen, hvorfor akkurat disse er så viktige, og hvilke forsikringer man kan styre unna.

Villaforsikring er aller viktigst!

Av alle forsikringene man kan ha til boligen er villaforsikring den aller viktigste. Noen steder går den også under navnet husforsikring, og dette er to navn for samme ting. Hovedpoenget med en slik forsikring er å ha forsikring mot skader som kan oppstå som følge av brann, naturskader som flom, vannskader, og andre plutselige skader på boligen. Skulle hele huset brenne ned, er det denne forsikringen som betaler for å bygge et nytt hus. På motsatt måte vil det være slik at man ikke får dekt noen verdens ting om huset brenner seg uten at man har denne typen forsikring, samtidig som man har like stort ansvar for resten av boliglånet sitt.

En stor skade på en boligen som ikke har villaforsikring kan i verste fall føre til økonomisk ruin, så dette er den aller viktigste forsikringen å ha til boligen sin. På samme måte bør man ha hytteforsikring til hytter, og dette er samme type forsikring.

En villaforsikring dekker ikke de fysiske tingene inne i huset, og gjelder dermed kun for selve bygget. For å dekke gjenstandene innenfor boligens fire vegger trenger man en innboforsikring. Denne dekker alle «vanlige» gjenstander inne i huset, og man må selv beregne den omtrentlige verdien på disse når man bestiller en innboforsikring.

Innboforsikring dekker skader av gjenstander som følge av brann eller vannskader, men dekker også tap av gjenstander som følge av tyveri. Noen innboforsikringer inkluderer også sykkelforsikring, men det gjelder ikke alle selskaper. Det er den som bor i boligen som er ansvarlig for egen innboforsikring, så dette er noe man må skaffe seg selv om man ikke eier egen bolig.

Gode råd om innboforsikring

Ettersom innboforsikringen bare dekker vanlige gjenstander må man også vurdere en spesialforsikring dersom man har spesielt dyre gjenstander. Dette kan være ting som dyr kunst, smykker, eller andre verdier. De nøyaktige reglene er naturligvis litt forskjellige avhengig av hvilket selskap man bruker, så her bør man sette seg inn i hva som ekskluderes fra innboforsikringen du selv bruker.

Flere forsikringsselskap tilbyr også egne forsikringer mot for eksempel mugg, skadedyr eller lignende. Det er faktisk ganske få som har en slik forsikring, men det er naturligvis veldig kjekt å ha hvis man ender opp med å ha problemer med dette. Dersom man har en bolig hvor man gjennomfører rutinemessig vedlikehold er det derimot ofte unødvendig med denne typen forsikring, og disse problemene er heller ikke nødvendigvis kjempedyre å fikse hvis uhellet først skulle være ute.

Disse forsikringene trenger du i borettslag eller sameie

Dersom bor i en bolig med tre eller flere boenheter får man som regel en forsikringsavtale på vegne av borettslaget eller dem som har ansvar for dette. Slike bygg kan nemlig ha en huseierforsikring, og denne forsikringen fungerer ganske likt som villaforsikring, i tillegg til at den typisk kan brukes for å dekke tapt husleie.

Det er som oftest eieren av bygningen eller et styre som avtaler en slik forsikring, og det er sjeldent at det er noe man trenger å ta seg av som privatperson. Dersom man bor i et sameie bør man sjekke kjøpskontrakten for å se detaljene rundt hvordan boligen er forsikret.

Mange borettslag har også innboforsikring som en del av fellesutgiftene, men det er alle. Dette er også en ting man bør sjekke opp når man kjøper eller leier en bolig i et borettslag.